SUNY parking

State University of New York Parking Facility

Albany, NY

  • Capabilities

    Structural Engineering

  • Markets

    Parking Garages

Ryan Biggs | Clark Davis provided the structural design of this 680-space, 5-level, $15 million parking structure. This project is located on a very tight urban site adjacent to several streets and historical structures. Special foundation detailing allowed the superstructure to be built within 3 inches of the property boundaries on all four sides.

The exterior is constructed with a terra-cotta screen wall supported by precast concrete panels. The precast panels were fabricated with distinctive architectural forms, creating dramatic shadows and a strong image of stability and permanence. The longer panels were post-tensioned, which is not a common practice for architectural panels, to limit shrinkage, transport, and thermal cracking. Hidden connections were utilized to allow the architectural components to be supported without exposed steel hardware. The precast components were fabricated with embedded hardware to receive a steel chevron bracing system in the transverse direction. The bracing is hidden behind the terra-cotta screen wall.

This project marks the first use of this steel bracing system in conjunction with a precast structure.

SUNY parking